H.PiusX-instituut

woensdag 13 mei 2015

Uitstap naar Kamp C en Aquafin

Dag allemaal,


We zijn met de klas naar Kamp C en Aquafin geweest. Het was erg leerzaam en boeiend.


Maar wat is Kamp C nu eigenlijk?

Dit is een oude legerbasis van de Britten die nu gebruikt wordt als informatiecentrum voor duurzaam bouwen. De wegen zijn nog in goede staat maar de vroegere gebouwen werden gesloopt (het bouwafval werd gesorteerd, van elkaar gescheiden, afgevoerd en waar het nog kon, gerecycleerd).

Men houdt vooral rekening met 4 aspecten: ruimte, energie, water en materiaal. We hebben in het informatiecentrum, de blokhut, de schuur, Casana en het bedrijvencentrum een rondleiding gekregen.


In het informatiecentrum kwamen we een groen-dak tegen. Het is natuurlijk niet letterlijk bedoeld maar een groen-dak is een dak waar mossen en vetplantjes op groeien. Het houdt een tijdje water vast zodat er minder regenwater naar de riool gaat. Je vind binnen ook informatie over de verzekeringen, premies en nog heel wat meer.




Verder hebben we de blokhut. Daar vindt je informatie over isolatie en isolatiematerialen van een huis. We hebben ook uitleg gekregen over de ramen en wat voor glas je best kan gebruiken in bepaalde omstandigheden (koud, lawaai, ...). Het is daar heel mooi en het is helemaal van hout gemaakt omdat hout het beste isoleert.  






Daarnaast heb je de schuur. Ze vertellen hier over het gebruik van water, licht en de zonneboiler. Zo kwamen we te weten waarvoor water zoal gebruikt kan worden, welke lampen het minst verbruiken en hoe we ons huis kunnen verwarmen d.m.v. een zonneboiler.Wist je dat een LED lamp veel minder verbruikt dan een gloeilamp?




Er was ook een vijverfontein die met zonnepanelen werkte. Hoe meer zonlicht er was, hoe hoger de vijverfontein spoot.






En ten slotte had je Casana. Het is een eengezinswoning dat volgens Bio-ecologische principes gebouwd is. Het is daar prachtig en wat we ook fantastisch vinden is dat het met stro geïsoleerd is.




En wat is Aquafin nu eigenlijk?

Aquafin is een rioolwaterzuiveringsinstalatie (RWZI) dat afvalwater biologisch zuiver maakt. Bij Aquafin zuiveren ze het rioolwater. Het gezuiverd rioolwater is niet zuiver genoeg als drinkwater, maar het is ook niet meer schadelijk voor het milieu. Dus ze kunnen het terug in de rivieren laten. Hieronder vind je nog foto's van Aquafin.


 






























En dit was het dan.
Tot gauw! 2tec4you




Geen opmerkingen:

Een reactie posten